Lain mukaan asunnon ovessa ja porraskäytävätaulussa pitää olla vain asunnon numero eli asukkaiden nimiä niihin ei ole pakko laittaa. Suomessa on silti vahva ja perinteikäs tapa merkitä oviin ja porraskäytävätauluihin myös sukunimet.
Jos taloyhtiö haluaa käyttää pelkkiä asunnon numeroita, asiasta kannattaa keskustella ensin yhtiökokouksessa, sillä aihe voi herättää asukkaissa yllättävän paljon tunteita ja jopa vastustusta. Moni meistä haluaa yhä kerrostaloon vierailulle mennessään katsoa porrastaulusta, missä ystävä asuu, ja tarkistaa oikean nimen vielä ovesta.
Jos taloyhtiöön muuttava osakas tai asukas toivoo, ettei hänen sukunimeään laitettaisi näkyviin, pyyntöä on hyvä kunnioittaa.
Jos taloyhtiöön muuttava osakas tai asukas toivoo, ettei hänen sukunimeään laitettaisi näkyviin, pyyntöä on hyvä kunnioittaa. Syy voi olla perusteltu: turvakielto, tulehtuneet välit entiseen puolisoon tai ylimääräistä huomiota karttava julkisuudenhenkilö. Jos taloyhtiö on asiassa joustamaton, se voi poikia riitoja, tekaistuja nimiä ja halua jättää tekemättä vapaaehtoinen muuttoilmoitus taloyhtiölle.
Valenimet tai useista nimistä keksityt yhdistelmät eivät ole soveliaita.
Oveen ja porrastauluun mahtuu yllättävän pitkä nimi tai monta nimeä. Tarvittaessa nimet voidaan tulostaa tarralle, jolloin niitä mahtuu enemmän. Nimien lyhentäminen tai karsiminen on harvoin tarpeen.
Alkuperäinen juttu julkaistu Myytinmurtaja-palstalla Kotitalossa 3/2024. Myytin mursi Kuluttajaliiton juristi Timo Niemi.
The post Onko asunnon oveen pakko laittaa asukkaan sukunimi? appeared first on Kotitalo.