Uudiskohteita voidaan markkinoida edullisilla asumismenoilla ja alhaisilla vastikkeilla. Todellisuudessa juuri valmistuneen taloyhtiön maksuvalmius voi olla heikko, koska minkäänlaista puskuria ei ole ehtinyt kertyä. Kun kulut nousevat budjetoidusta tai jos taloussuunnitelmassa ei ole huomioitu kaikkia kuluja, joudutaan vastikkeita nostamaan monissa tapauksissa jopa merkittävästi.
– Haaste on siinä, että uudiskohteen budjetti ei välttämättä ole realistinen, koska se on tehty jo kolmekin vuotta ennen rakennuksen valmistumista. Kuten on huomattu, kulut ja inflaatio voivat nousta todella merkittävästi ja myös yllättää kaikki. Toinen ikävämpi mahdollisuus on se, että asumiskulut on voitu tarkoituksella kirjata niin alas kuin mahdollista, jotta kohde näyttäisi paperilla houkuttelevammalta, sanoo Isännöintiliiton toimitusjohtaja Mia Koro-Kanerva.
Ostajan on hyvä perehtyä ostettavan uudiskohteen talouteen huolella ennen ostopäätöksen tekoa. Taloussuunnitelmasta on hyvä katsoa, minkälaisia kuluja taloyhtiölle on laskettu, mihin perustuen ja milloin laskelma on laadittu.
– ”Helppoa asumista ilman remonttihuolia ja edulliset asumiskustannukset” kuulostaa houkuttelevalta, mutta todellisuus voi olla ihan muuta. Kun uudiskohdetta on myyty tällaisella mielikuvalla edullisista asumismenoista, saattaa ostajalla hämärtyä todellisten kuukausittaisten asumiskulujen määrä seuraavina vuosina. Jos laadittu budjetti ei pidä, on luvassa ikäviä yllätyksiä luovutuskokouksessa ja tulevissa yhtiökokouksissa. Vastikekulut voivat olla todellisuudessa paljon suuremmat kuin mitä laskelmissa on ilmoitettu ja tähän täytyy osakkaiden talouden taipua, toteaa Koro-Kanerva.
Mikäli uudiskohteen budjetti ei vastaa todellisia kuluja, ainoa keino saada talous kuntoon, on nostaa vastikkeet oikealle tasolle. Myös suuremmissa erissä maksettavat kulut kuten kiinteistövero tai vakuutusmaksut voivat aiheuttaa nostopainetta, koska taloyhtiön kassassa ei juuri valmistuneessa kohteessa ole yleensä ylimääräisiä varoja.
– Keskusteluissa on ollut esillä enimmäkseen vanhojen taloyhtiöiden vastikenousut. Ostajan kannattaa kuitenkin varautua myös uudiskohteessa siihen, että yhtiö voi joutua tekemään päätöksen vastikkeen korottamisesta tai ylimääräisten hoitovastikkeiden keräämisestä, sanoo Koro-Kanerva.
Kuva: Adobe Stock
Artikkeli Uusissakin taloyhtiöissä pitää varautua vastikenostoihin julkaistiin ensimmäisen kerran Isännöintiliitto.