Klikkaa otsikkoa ja lue vastaukset alta.
Isännöintiliiton ylläpitämä Asumisen tietopankki palvelee osoitteessa huoneistotieto.fi
Klikkaa otsikkoa ja lue vastaukset alta.
Isännöintiliiton ylläpitämä Asumisen tietopankki palvelee osoitteessa huoneistotieto.fi
TV-lähetykset Haritun alueella.
Haritun Huollon antenniverkkoon liitetyt asunto-osakeyhtiöt siirtyivät DNA Welho TV:n kaapeliverkkoon 28.8.2012. Hankkimalla kaapeliverkon digiboksin näet peruskanavat sekä hankkimalla DNA Welho TV-kortin pystyt tilaamaan maksullisia lisäkanavia. Tarkemmat ohjeet digiboxien hankintaan DNA asiakaspalvelu 044 144 044
Peruskanavatiedot löydät parhaiten DNA TV-tuki palvelusta https://www.dna.fi/tuki-dnatv#kanavalistat
Taloyhtiön TV-tarjonnan voi varmistaa Haritun huolto Oy:n asiakaspalvelusta 02 2741 850
Lisätietoja kanavatarjontaan voi kysyä myös:
DNA Welho TV: DNA asiakaspalvelu 044 144 044
Jos huoneistossa on koneellinen ilmanpoisto, niin poistoilmapuhallin imee ilmaa niistä huoneiston osista, joissa ilmanvaihdon tarve on suurin, kuten keittiö, kylpyhuone ja vaatehuone. Korvausilma tulee huoneistoon korvausilmaventtiileistä.
Noudata huoneiston ilmanvaihtolaitteiston käyttö- ja hoito-ohjeita. Ilmanvaihto on tärkeä tekijä, jolla hallitaan ilman kosteutta ja puhtautta sekä asumisviihtyvyyttä.
Huonelämpötiloilla on suuri merkitys asumisviihtyvyyteen sekä energiankulutukseen. Yleinen ohjearvo asuintilojen lämpötilaksi on noin 20 – 22 astetta. Liian korkea lämpötila nostaa asumiskustannuksia. ( 1 lisäaste nostaa kustannuksia 5 prosenttia )
Pelastuslain mukaan on palovaroitin pakollinen jokaisessa asunnossa.
Asunnon jokaisen kerroksen alkavaa 60 m2 kohden tulee olla vähintään yksi palovaroitin. Lisäksi suositellaan että myös jokaisessa makuuhuoneessa olisi yksi palovaroitin
Tulipalotilanteessa vakuutusyhtiö voi evätä korvauksen, tai pienentää sitä, jollei asunnossa ole ollut palovaroitinta.
Palovaroittimen hankinta, asennus ja toimintakunnosta huolehtiminen kuuluu asukkaalle. Paristo kannattaa vaihtaa ainakin kerran vuodessa, hyvä päivä tähän on esimerkiksi 11.2.
Asianmukaisesti asennettu palovaroitin on kiinnitetty kattoon, vähintään 50cm etäisyydelle seinästä.
Vuoden 2026 alusta lähtien palovaroittimien hankinta- ja kunnossapitovastuu siirtyy asukkailta rakennuksen omistajille.
Asunto-osakeyhtiössä rakennuksen vakuuttaa taloyhtiö kiinteistövakuutuksen kautta, mutta asukkaan tulee huolehtia irtaimistonsa vakuuttamisesta ja ottaa kotivakuutus.
Jos kiinteistössä sattuu suurempi vahinko, esim. putkivuoto tai tulipalo, korvaa yhtiön vakuutus taloyhtiön vastuulla olevien rakenteiden vahingot. Kiinteistön täysarvo vakuutus ei korvaa osakkeenomistajan kunnossapitovastuulla olevalle omaisuudelle sattuneita vahinkoja vaan näiden vahinkojen korvaamisen maksaa kotivakuutus.
Vakuutusyhtiöiden vakuutusehdoissa on eroja, joten tarkista aina oman vakuutuksesi ehdot! Osakkeenomistaja ei voi ottaa sijoitusasuntoonsa kotivakuutusta, joten vuokralaisena huolehdi oma vakuutuksesi!
Kotivakuutusta ottaessasi – Muista
Kiinteistön täysarvovakuutus ei korvaa koskaan tilapäisasumista muualla vaikka asuntoa ei voisikaan käyttää asumiseen yhtiön vastuulle kuuluvankaan vahingon takia. Tilapäisasumisen aiheuttamat kustannukset saattavat nousta satoihin jopa tuhansiin euroihin. Myöskään yhtiövastikkeesta tai vuokrasta ei automaattisesti saa alennusta vaikka huoneisto olisi asumiskelvoton.
Vahinkojen minimoimiseksi – Muista
ILMOITA KAIKESTA POIKKEAVASTA JA TURVALLISUUTEEN VAIKUTTAVISTA ASIOISTA KIINTEISTÖHUOLTOYHTIÖLLE TAI ISÄNNÖITSIJÄLLE!
Kun muutat taloon tai talosta pois, tee aina isännöitsijätoimistoon tulo- tai lähtöilmoitus taloyhtiön asukasrekisteriä varten. Näin varmistat, että:
Asuntokaupan yhteydessä tiedot päivittyvät tavallisesti silloin, kun osakas toimittaa isännöitsijätoimistoon omistuksen rekisteröintiä varten tarvittavat asiakirjat.
Vuokralaisen tulee ilmoittaa muutostaan käyttökorvausmaksujen aloittamiseksi tai lopettamiseksi.
Jos huoneistossa on vesimittarit, varmista, että edellisen asukkaan loppulukema on ilmoitettu isännöitsijätoimistoon.
Ilmoita myös myöhemmin tapahtuneet muuttuneet tiedot isännöitsijätoimistoon, esimerkiksi lapsen syntymä, nimenmuutos, asukkaiden väheneminen jne.
Muista tehdä uuteen asuntoon sähkösopimus samalla kun irtisanot vanhan asunnon sähkösopimuksen.
Isännöitsijälle tekemäsi muuttoilmoituksen lisäksi sinun on tehtävä virallinen muuttoilmoitus. Tietosi päivittyvät yhdellä ilmoituksella sekä maistraattien ylläpitämään valtakunnalliseen väestötietojärjestelmään että Postiin. Maistraatille muuttoilmoitus on tehtävä aina, kun muutat pysyvästi asunnosta toiseen, ja myös silloin, kun tilapäinen oleskelusi toisessa osoitteessa kestää yli kolme kuukautta.
Virallisen muuttoilmoituksen voi tehdä puhelimitse numeroon 020 3456 456
tai sen voi tehdä internetissä osoitteessa www.muuttoilmoitus.fi
Lomakkeen voi myös tulostaa internetistä tai noutaa maistraatista / postista.