Skip to main content

Asumisen ohjeet

Löydä vastaukset viihtyisään asumiseen!

Klikkaa otsikkoa ja lue vastaukset alta.

Isännöintiliiton ylläpitämä Asumisen tietopankki palvelee osoitteessa huoneistotieto.fi

Digi-asiaa

TV-lähetykset Haritun alueella.

Haritun Huollon antenniverkkoon liitetyt asunto-osakeyhtiöt siirtyivät DNA Welho TV:n kaapeliverkkoon 28.8.2012. Hankkimalla kaapeliverkon digiboksin näet peruskanavat sekä hankkimalla DNA Welho TV-kortin pystyt tilaamaan maksullisia lisäkanavia. Tarkemmat ohjeet digiboxien hankintaan DNA asiakaspalvelu 044 144 044

Peruskanavatiedot löydät parhaiten DNA TV-tuki palvelusta https://www.dna.fi/tuki-dnatv#kanavalistat

Taloyhtiön TV-tarjonnan voi varmistaa Haritun huolto Oy:n asiakaspalvelusta 02 2741 850

Lisätietoja kanavatarjontaan voi kysyä myös:

DNA Welho TV: DNA asiakaspalvelu 044 144 044

Ilmanvaihto

Jos huoneistossa on koneellinen ilmanpoisto, niin poistoilmapuhallin imee ilmaa niistä huoneiston osista, joissa ilmanvaihdon tarve on suurin, kuten keittiö, kylpyhuone ja vaatehuone. Korvausilma tulee huoneistoon korvausilmaventtiileistä.

Noudata huoneiston ilmanvaihtolaitteiston käyttö- ja hoito-ohjeita. Ilmanvaihto on tärkeä tekijä, jolla hallitaan ilman kosteutta ja puhtautta sekä asumisviihtyvyyttä.

 • Varmistaaksesi ilmanvaihdon toiminnan, käytä ilmanvaihtoa riittävällä teholla ruuanlaiton aikana. Keittiön ikkunat ja mahdollinen parvekeovi kannattaa pitää ruuanlaiton ajan suljettuna, muutoin käryt leviävät huonetiloihin. Keittiön viereisen huoneen ikkunaa voi pitää auki korvausilman saamiseksi.
 • Poistoilmaventtiilit kannattaa puhdistaa säännöllisesti, kunhan ei muuta venttiilin keskiosan asentoa. Myös liesikuvun rasvasuodatin on hyvä puhdistaa aika ajoin.
 • Kun tuuletat, niin tuuleta nopeasti ristivedolla.

Lämmitys

Huonelämpötiloilla on suuri merkitys asumisviihtyvyyteen sekä energiankulutukseen. Yleinen ohjearvo asuintilojen lämpötilaksi on noin 20 – 22 astetta. Liian korkea lämpötila nostaa asumiskustannuksia. ( 1 lisäaste nostaa kustannuksia 5 prosenttia )

 • Huoneistoon kannattaa hankkia tarkka huoneenlämpömittari, joka tulee sijoittaa johonkin oleskelualueelle, ei ulkoseinille.
 • Patteri tuntuu viileältä varsinkin leudoilla säillä, ja jos huoneessa on riittävän lämmintä. Jos on kuuma, on säädettävä lämpöä pienemmälle eikä tuulettaa lämpöä ulos. kun tuuletetaan, niin se kannattaa tehdä nopealla ristivedolla.
 • Huonekaluja, verhoja tms. ei kannata sijoittaa patterin eteen. Termostaatti ei pysty reagoimaan huoneen lämpötiloihin ja näin ollen patteri ei voi toimia kunnolla.
 • Patterin ilmaustarpeen ilmaisee patterista kuuluva loriseva ääni. On suositeltavaa, että huoltomies hoitaa pattereiden ilmauksen.

Palovaroitin

Pelastuslain mukaan on palovaroitin pakollinen jokaisessa asunnossa.

Asunnon jokaisen kerroksen alkavaa 60 m2 kohden tulee olla vähintään yksi palovaroitin. Lisäksi suositellaan että myös jokaisessa makuuhuoneessa olisi yksi palovaroitin

Tulipalotilanteessa vakuutusyhtiö voi evätä korvauksen, tai pienentää sitä, jollei asunnossa ole ollut palovaroitinta.

Palovaroittimen hankinta, asennus ja toimintakunnosta huolehtiminen kuuluu asukkaalle. Paristo kannattaa vaihtaa ainakin kerran vuodessa, hyvä päivä tähän on esimerkiksi 11.2.

Asianmukaisesti asennettu palovaroitin on kiinnitetty kattoon, vähintään 50cm etäisyydelle seinästä.

Vuoden 2026 alusta lähtien palovaroittimien hankinta- ja kunnossapitovastuu siirtyy asukkailta rakennuksen omistajille.

Vakuutukset

Asunto-osakeyhtiössä rakennuksen vakuuttaa taloyhtiö kiinteistövakuutuksen kautta, mutta asukkaan tulee huolehtia irtaimistonsa vakuuttamisesta ja ottaa kotivakuutus.

Jos kiinteistössä sattuu suurempi vahinko, esim. putkivuoto tai tulipalo, korvaa yhtiön vakuutus taloyhtiön vastuulla olevien rakenteiden vahingot. Kiinteistön täysarvo vakuutus ei korvaa osakkeenomistajan kunnossapitovastuulla olevalle omaisuudelle sattuneita vahinkoja vaan näiden vahinkojen korvaamisen maksaa kotivakuutus.

Vakuutusyhtiöiden vakuutusehdoissa on eroja, joten tarkista aina oman vakuutuksesi ehdot! Osakkeenomistaja ei voi ottaa sijoitusasuntoonsa kotivakuutusta, joten vuokralaisena huolehdi oma vakuutuksesi!

Kotivakuutusta ottaessasi – Muista

 • määritellä irtaimiston arvo realistiseksi
 • uusien korvaavien tavaroiden hankkiminen maksaa
 • että tarvittaessa vakuutus kattaa myös tilapäisasumisen muualla

Kiinteistön täysarvovakuutus ei korvaa koskaan tilapäisasumista muualla vaikka asuntoa ei voisikaan käyttää asumiseen yhtiön vastuulle kuuluvankaan vahingon takia. Tilapäisasumisen aiheuttamat kustannukset saattavat nousta satoihin jopa tuhansiin euroihin. Myöskään yhtiövastikkeesta tai vuokrasta ei automaattisesti saa alennusta vaikka huoneisto olisi asumiskelvoton.

Vahinkojen minimoimiseksi – Muista

 • hankkia palovaroitin ja valvoa sen toimintakuntoa. Se on huoneiston haltijan vastuulla.
 • että mitään konetta ei saa jättää päälle ilman valvontaa, ei edes astian- tai pyykinpesukonetta
 • sulkea pesukoneiden hanat aina käytön jälkeen
 • sijoittaa pesukoneet lattiakaivolliseen tilaan tai asentaa koneen alle kosteutta ilmaiseva muovikaukalo tai kosteusvaroitin
 • käyttää ammattilaista asennuksissa
 • hankkia sammutuspeite
 • tarkistaa palovaroittimen toiminta vähintään kuukausittain ja vaihtaa paristo kerran vuodessa. Hyvä päivä siihen on esimerkiksi 11.2.
 • puhdistaa säännöllisesti, vähintään kerran kuukaudessa, lattiakaivot ja hajulukot

ILMOITA KAIKESTA POIKKEAVASTA JA TURVALLISUUTEEN VAIKUTTAVISTA ASIOISTA KIINTEISTÖHUOLTOYHTIÖLLE TAI ISÄNNÖITSIJÄLLE!

Ohjeita muuttajalle

Kun muutat taloon tai talosta pois, tee aina isännöitsijätoimistoon tulo- tai lähtöilmoitus taloyhtiön asukasrekisteriä varten. Näin varmistat, että:

 • kiinteistöhuoltoliikkeellä on oikeat tiedot talon asukkaista
 • saat nimesi oveen ja porrastauluun tai niistä pois
 • saat ovenavauksen, jos avain unohtuu kotiin
 • saat vastikkeiden ja käyttökorvauksien maksamiseen tilisiirtolomakkeet
 • voit varata tai perua autopaikkoja, sauna- ja vesimaksuja tai muita käyttökorvauksia
 • saat tarvittaessa talonkirjanotteen

Asuntokaupan yhteydessä tiedot päivittyvät tavallisesti silloin, kun osakas toimittaa isännöitsijätoimistoon omistuksen rekisteröintiä varten tarvittavat asiakirjat.

Vuokralaisen tulee ilmoittaa muutostaan käyttökorvausmaksujen aloittamiseksi tai lopettamiseksi.

Jos huoneistossa on vesimittarit, varmista, että edellisen asukkaan loppulukema on ilmoitettu isännöitsijätoimistoon.

Ilmoita myös myöhemmin tapahtuneet muuttuneet tiedot isännöitsijätoimistoon, esimerkiksi lapsen syntymä, nimenmuutos, asukkaiden väheneminen jne.

Muista tehdä uuteen asuntoon sähkösopimus samalla kun irtisanot vanhan asunnon sähkösopimuksen.

Isännöitsijälle tekemäsi muuttoilmoituksen lisäksi sinun on tehtävä virallinen muuttoilmoitus. Tietosi päivittyvät yhdellä ilmoituksella sekä maistraattien ylläpitämään valtakunnalliseen väestötietojärjestelmään että Postiin. Maistraatille muuttoilmoitus on tehtävä aina, kun muutat pysyvästi asunnosta toiseen, ja myös silloin, kun tilapäinen oleskelusi toisessa osoitteessa kestää yli kolme kuukautta.

Virallisen muuttoilmoituksen voi tehdä puhelimitse numeroon 020 3456 456
tai sen voi tehdä internetissä osoitteessa www.muuttoilmoitus.fi
Lomakkeen voi myös tulostaa internetistä tai noutaa maistraatista / postista.