Isännöintiliiton pikakyselyssä 61 prosenttia isännöitsijöistä kertoi, että osassa heidän taloyhtiöistään palovaroittimet on jo vaihdettu taloyhtiön vastuulle ja 13 prosenttia kertoi näin olevan kaikissa kohteissaan. Varoittimien siirrosta sinällään ei kyselyn mukaan näyttäisi tulevan ongelmaa, kaikki taloyhtiöt ovat hyvässä vauhdissa, mutta isompi kysymys liittyy tarkastusväliin, joka aiheuttaa paljon kysymyksiä ja josta on ollut jopa väärää tietoa liikkeellä.
Kyselyssä tulee esille, että monelle taloyhtiölle ja osin myös isännöitsijöille on epäselvää, miten usein taloyhtiön tulee testata ja tarkastaa palovaroittimet. Vastauksissa löytyy hajontaa, miten usein isännöitsijä ennakoi taloyhtiön tarkastavan varoittimet. Hajontaa löytyy vuoden välein tehtävän tarkastuksen ja virtalähteen käyttöiän päättymiseen välillä, jonka lisäksi osa taloyhtiöistä ei ole vielä miettinyt asiaa.
Yleisessä keskustelussa asian tiimoilta ovat helposti menneet sekaisin taloyhtiön vastuu suhteessa asukkaan vastuuseen ja toisaalta ylitulkinnat siitä, miten usein taloyhtiön tulee käydä testaamassa palovaroittimet. On myös epäilty riittääkö etäluettavien varoittimien luenta ilman asunnossa käyntiä täyttämään taloyhtiön velvoitteet.
— Lähtisin siitä, että tarkastus vuosittain on riittävää. Jos palovaroittimien virtalähde kestää useamman vuoden, voi pitempikin tarkastusväli olla mahdollinen. Ajoittain on kuitenkin varmistettava, että palovaroittimet ovat edelleen paikallaan ja että ne testatessa toimivat normaalisti, sanoo Isännöintiliiton lakiasiantuntija Sara Rintamo.
– Markkinoilla on myös järjestelmiä, jotka mahdollistavat palovaroittimien toiminnan ja paikallaanolon seurannan etänä huoneistojen ulkopuolelta, jolloin asuntoon sisälle ei tarvitse mennä ollenkaan, lisää Rintamo.
– Kun palovaroittimet tulevat taloyhtiön vastuulle ja taloyhtiö ne asentaa asuntoihin, olisi hyvä tehdä samalla kirjallinen suunnitelma siitä, milloin ja kenen toimesta varoittimet tarkastetaan. Näin siitä ei tule epäselvyyttä ja asia tulee tehtyä suunnitellusti, lisää Rintamo.
– On hyvä muistaa kaiken keskustelun keskellä, että asukkaan vastuulle jää edelleen palovaroittimen säännöllinen testaaminen ja vikatilanteista ilmoittaminen. Asukkaille kannattaa antaa selkeät ohjeet oikeista toimintatavoista, Rintamo korostaa.
Pienet taloyhtiöt
Osassa pieniä taloyhtiöitä, esimerkiksi alle 10 hengen taloyhtiöissä, joissa melkein joka asunnosta joku on yleensä myös hallituksessa mukana, on mietitty uuden lain toteuttamistapoja. Tulisiko pienissä taloyhtiöissä hallituksen tai isännöitsijän kuitenkin kiertää kaikki asunnot?
– Lakihan itsessään ei anna siihen ohjetta, miten taloyhtiön tulee vastuunsa täyttää käytännössä, sanoo Rintamo.
– Pienissä taloyhtiöissä voisi ehkä olla mahdollista sellainenkin, että osakkaat lähettävät palovaroittimista valokuvat hallitukselle tai isännöitsijälle sovitusti ja vahvistavat samalla testanneensa, että varoittimesta lähtee ääni painaessa, lisää Rintamo.
The post Miten usein taloyhtiön tulee uusien vastuiden myötä tarkastaa palovaroittimet? appeared first on Isännöintiliitto.