Ammattijärjestäjä Sanna Koskinen tietää, että tavaroiden karsiminen ja vähentäminen on useimmille ihmisille vaikeaa. Toisin kuin äkkiseltään luulisi, luopuminen ei ole ongelmista suurin. Kaikkein haastavinta on ryhtyä tuumasta toimeen ja saada asiat tehtyä. Siksi osa turvautuukin ammattijärjestäjään.
– Kun lajittelee tavarat yhdessä ammattijärjestäjän kanssa, ei harhaudu sivupoluille.
Koskinen neuvoo lähtemään liikkeelle positiivisista asioista ja miettimään, mikä kaikki lähtee mukaan uuteen kotiin. Ne voivat olla asioita, joita käytetään viikoittain tai jonkinlainen perussetti, millä arki pyörii. Seuraavaksi voi tarttua harkintaa vaativiin asioihin ja käydä esimerkiksi vaatteet läpi sillä silmällä, kuinka usein niitä oikeasti käyttää.
Tavaroihin liittyy monenlaisia tunteita. Moni kokee vaikeaksi luopua lahjaksi saaduista tavaroista ja muistoesineistä, ja pohtii, onko niistä lupa luopua.
– Tavaroiden karsiminen voi johtaa syvälliseen matkaan omaan itseen ja omaan ostokäyttäytymiseen.
Monta tapaa kierrättää
Pienempään asuntoon muuttaessa joutuu luopumaan myös sellaisesta, minkä haluaisi pitää. Luopumista helpottaa se, että saa tavarat, esimerkiksi kirjat, eteenpäin hyvään kotiin tai lahjoittaa niitä hyvään tarkoitukseen.
Tavaroita, astioita, vaatteita ja huonekaluja voi myydä kirpputoreilla ja erilaisissa sosiaalisen median ryhmissä. Esimerkiksi design-tuotteille ja merkkivaatteille on omat kanavansa. Arvotavaraa, kuten taidetta, voi tarjota huutokaupattavaksi. Ennen kuin laittaa tavaraa myyntiin, on hyvä miettiä, kattaako hinta myymisen vaivan.
Sopiva kierrätyskanava
riippuu siitä, millainen tavara on kyseessä ja missä
kunnossa se on.
Tavaroita voi antaa pois paikallisessa Facebookin Roskalava-ryhmässä tai lahjoittaa hyväntekeväisyyteen. Etuna on se, että tavara ja huonekalut haetaan kotoa, niitä ei tarvitse kuskata itse eikä postittaa. Joidenkin asioiden kohdalla on vain hyväksyttävä se, että ne ovat arvottomia, eikä niille löydy enää käyttäjiä.
– Sopiva kierrätyskanava riippuu siitä, millainen tavara on kyseessä ja missä kunnossa se on.
Kirjat, paperit ja valokuvat
Osassa kirjastoista on hyllykkö, johon asiakkaat voivat laittaa omia hyväkuntoisia kirjojaan kiertoon. Kirjoja voi tarjota myös myyntiin, mutta helppoa se ei välttämättä ole. Esimerkiksi vanhoille tietosanakirjoille ei ole enää käyttöä.
Kirjat eivät kelpaa kaikilla paikkakunnilla paperinkeräykseen edes kansien poiston jälkeen, vaan niiden paikka on sekajätteissä. Kannattaa tarkistaa oman paikkakunnan ohjeistus jätekeskuksesta.
Papereita ja vanhoja valokuvia voi skannata tai skannauttaa esimerkiksi valokuvausliikkeissä digitaaliseen muotoon, jolloin ne eivät vie tilaa. Tietosuojapapereiden, kuten tiliotteiden, veropapereiden ja reseptien hävittämisessä kannattaa olla tarkka. Henkilötietoja sisältäviä papereita voidaan käyttää identiteettivarkauksiin ja petoksiin.
Jäteasemilla on tietosuojalaatikoita, mihin papereita voi viedä tuhottavaksi tietoturvallisesti. Jos papereita on paljon, niitä varten voi tilata kotiin laatikon, joka noudetaan ja sisältö hävitetään.
Jos haluaa säilyttää vanhoja kirjeitä tai päiväkirjoja, niiden mukaan voi laittaa ohjeet siitä, mitä toivoo niille tehtävän oman kuoleman jälkeen. Laatikon päälle voi kirjoittaa, että ne täytyy hävittää lukematta.
Jos kaikki mukaan haluttu tavara ei mahdu uuteen kotiin, niitä varten voi vuokrata varaston.
Fakta: Näin karsit tavaraa muutossa
- Ennakoi. Tunnista omat voimavarasi ja resurssisi. Ole realisti. Älä yliarvioi käytettävissä oleva aikaa tai omaa jaksamistasi.
- Käy huone kerallaan systemaattisesti läpi. Mieti, milloin olet mitäkin vaatetta tai tavaraa viimeksi käyttänyt ja onko sille oikeasti käyttöä.
- Käy tavaroita läpi isompina kokonaisuuksina. Esimerkiksi, jos nuorin lapsesi on 150 senttiä pitkä, laita kaikki sitä pienemmät vaatteet pois. Tai jos olet luopunut jostain harrastuksesta, laita harrastusvälineet kiertoon.
- Selvitä, mihin voit viedä tavaraa ja lajittele tavarat sen mukaan, mihin ne ovat menossa. Vie tavaraa pois asunnosta jo muuttoa valmistellessa.
- Tee muuttopäivälle selviytymispakkaus, jossa on vaihtovaatteet, saippuaa, vessapaperia, pyyheliinoja ja ruokaa.
The post Oletko muuttamassa pienempään asuntoon? Lue ammattijärjestäjän vinkit appeared first on Kotitalo.