Skip to main content
Kotitalolehti

Lakipulma: Mitä pitää ottaa huomioon taloyhtiön kevättalkoiden järjestämisessä?

By 12.4.2024No Comments

Kannattaako taloyhtiön pitää kevättalkoot? Ehdottomasti kyllä. Yhdessä tekeminen on hauskaa ja isolla porukalla saa nopeasti paljon aikaan. Samalla talkoissa on luontevaa tutustua naapureihin.

Talkoosuunnittelu kannattaa aloittaa varmistamalla, että yhtiöllä on talkoovakuutus voimassa. Tämä turvaa osallistujia, jos talkoissa tapahtuu tapaturmia, kuten tikkailta tipahtaminen orapihlaja-aitaa trimmatessa.

Talkoovakuutuksesta kannattaa muistaa mainita myös talkookutsun yhteydessä, jotta ihmiset tietävät olevansa vakuutettuja. Jotkut palveluntarjoajat tarjoavat talkoovakuutuksen, joka kattaa myös talkoissa sattuneet esinevahingot.

Talkoovakuutuksesta kannattaa muistaa mainita myös talkookutsun yhteydessä, jotta ihmiset tietävät olevansa vakuutettuja.

Itse työnteon kannalta olennaista on varmistaa, että talkoolaisilla on talkootyöhön sopivat, asianmukaiset välineet. Tarjoamalla terävät puutarhasakset ja tukevat tikkaat, taloyhtiö voi ehkäistä tarvetta turvautua talkoovakuutukseen. Työvälineet on siis hyvä olla kunnossa, ja esimerkiksi työhanskoja, roskapusseja ja haravia kannattaa varata riittävästi, jotta työ sujuu jouhevasti.  

Ennen talkoita hallituksen kannattaa laatia työlista tehtävistä, joita talkoissa voi ja saa tehdä. Vaativammat ja vaarallisimmat työt kannattaa jättää ammattilaisille, mutta talkoisiin sopivia hommia ovat esimerkiksi haravointi ja roskakatoksen maalaaminen.

Talkoot perustuvat vapaaehtoisuuteen, joten osakkailla on mahdollisuus kieltäytyä osallistumasta talkoisiin ilman seuraamuuksia. Kepin sijaan porkkanana voi käyttää hyviä talkootarjoiluja, joissa huomioidaan eri-ikäisiä ja taustaisia osallistujia.

Lakipulman kysymykseen vastasi Isännöintiliiton lakiasiantuntija Sara Rintamo. Lakipulma on Kotitalon uusi juttusarja, jossa lakiasiantuntija vastaa taloyhtiöjuridiikan kiperimpiin kysymyksiin joka kuukausi. Lähetä kysymyksesi: toimitus@kotitalolehti.fi. Toimitus valitsee palstan kysymykset.

The post Lakipulma: Mitä pitää ottaa huomioon taloyhtiön kevättalkoiden järjestämisessä? appeared first on Kotitalo.