Skip to main content
Kotitalolehti

Lapset laatikkoon ja menoksi – Taloyhtiön asukkaat innostuivat kuormapyörien koekäytöstä

By 28.3.2024No Comments

Hanna Rekola ilahtui kuullessaan taloyhtiönsä Asunto Oy Katajaharjuntie 17:n osallistuvan Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) koordinoiman Circular Green Blocks -hankkeen kuormapyöräkokeiluun. Lastin kuljettamiseen soveltuvat pyörät kiinnostivat Rekolaa, mutta oman pyörän hankinta oli tyssännyt 60-luvulla rakennetun talon säilytystilojen puutteeseen.

Kokeilun myötä 10 Lauttasaaren Katajaharjussa sijaitsevan taloyhtiön asukkaat pääsivät koekäyttämään kaksi- ja kolmepyöräisiä sähköavusteisia kuormapyöriä. Pyörät olivat taloyhtiöiden käytössä viime vuoden huhti–elokuussa.

Välillä kyyditsin pyörällä neljäkin lasta harrastukseen.

Rekola tykästyi kolmipyöräiseen fillarivaihtoehtoon, joka hänen mukaansa tarjosi taajama-ajossa hyvän vaihtoehdon henkilöautolle. Pyörällä hoituivat kätevästi kauppareissut, lasten kuljetukset harrastuksiin ja päiväretket perheen kanssa.

– Pyörä oli tosi kiva, ja sähkömoottorin ansiosta kevyt ajaa. Sen edessä olevaan katokselliseen laatikkoon mahtui kolme kauppakassia sekä 4- ja 7-vuotiaat lapseni. Välillä kyyditsin pyörällä neljäkin lasta harrastukseen. Kaikille oli laatikossa omat istumapaikat ja turvavyöt, Rekola summaa.

Kontti säilytystilana

Rekolan taloyhtiö oli osallistunut edellisenä syksynä Circular Green Blocksin tavaralainaamokokeiluun. Tuolloin pihaan tuotiin ikkunallinen toimistokontti, jota voitiin nyt hieman muokattuna hyödyntää kuormapyörien säilytykseen.

Asukkaat pystyivät varaaman pyörän puhelinsovelluksella, jolla sai avattua myös kontin sähkölukon. Pyörän laina-ajat vaihtelivat muutamista tunneista koko päivään. Kun asukas palautti pyörän konttiin, hän laittoi käyttämänsä akun kontissa olevaan latauspisteeseen ja kiinnitti pyörään täyteen ladatun akun. Pyörien ja sovelluksen ylläpidosta vastasi palveluntarjoajaksi kilpailutettu CoReorient Oy.

– Kuormapyörä oli vaivaton lainata ja palauttaa. Useimmat naapurimme suhtautuivat kokeiluun myönteisesti ja monet myös lainasivat pyörää. Jotkut asukkaat tosin halusivat säilytyskontin tilalle autopaikan, Rekola kertoo.

Kokeilu rakensi pohjaa jakamistaloudelle

HSY:n projektisuunnittelija Juuso Vähä-Piikkiön mukaan Lauttasaari valikoitui kokeilualueeksi, koska alueen asukkaat olivat osoittaneet vahvaa kiinnostusta kuormapyörien käyttöä kohtaan. Circular Green Blocks -hanke saikin paljon kiitosta kokeilun järjestämisestä, vaikka valtaosa taloyhtiön asukkaista ei vielä uskaltautunutkaan satulaan.

– Säilytyskontin ulkonäköä tosin aluksi kritisoitiin. Kun konttiin rakennettiin viherkatto ja -seinä, kriittisemmätkin asukkaat hyväksyivät sen ulkonäön, Vähä-Piikkiö toteaa.

Kokeilu herätti ajatuksen, että taloyhtiöiden asukkaat voisivat lainata pyörien ohella liikunta- ja pihavälineitä sekä työkaluja.

Kuormapyöräkokeilun tavoitteina oli Vähä-Piikkiön mukaan lisätä tietoisuutta ja herätellä mielenkiintoa uudenlaista liikkumismuotoa kohtaan. Lisäksi haluttiin selvittää, miten piha-alueelle sijoitettu erillistila toimii pyörien säilytyksessä. Kokeilun myötä CoReorient Oy pääsi myös testaamaan uutta liiketoimintamallia. Yritys on sittemmin neuvotellut erään espoolaisen taloyhtiön kanssa kuormapyöräratkaisun toteuttamisesta.

– Kokeilu herätti meille myös ajatuksen laajemmasta jakamistalouden ratkaisusta, jossa taloyhtiöiden asukkaat voisivat lainata pyörien ohella liikunta- ja pihavälineitä sekä työkaluja, Vähä-Piikkiö sanoo.

Kuormapyöräkokeilu

HSY:n koordinoiman Circular Green Blocks -hankkeen ja Asunto Oy Katajaharjuntie 17:n yhteiskokeilu.

Lauttasaaren Katajaharjun asukkailla oli mahdollisuus käyttää kahta kuormapyörää 18.4.–31.8.2023 välisenä aikana.

Tavoitteena oli vauhdittaa liikkumisen vihreää siirtymää sekä luoda toimintakonsepti kiertotaloutta edistäville lainaus- ja yhteiskäyttöratkaisuille alueen taloyhtiöissä.

Kokeilu linkittyy Helsingin kaupungin pyöräilynedistämisohjelmaan. Helsingin tavoitteena on, että vuoteen 2035 mennessä 20 prosenttia kaikista matkoista tehdään pyörällä.

Circular Green Blocks -hanke on toteuttanut taloyhtiöille suunnatun oppaan jakamispalveluhankkeen perustamiseksi. Ladattavissa osoitteesta hsy.fi/circulargreenblocks.

The post Lapset laatikkoon ja menoksi – Taloyhtiön asukkaat innostuivat kuormapyörien koekäytöstä appeared first on Kotitalo.